hr

Zašto posjetiti Maškovića Han u Dalmaciji (blizu Vranskog jezera)?

Maškovića Han, monumentalna građevina iz 17. st. smještena u Sjevernoj Dalmaciji pokraj Vranskog jezera nudi autohtoni srednjovjekovni doživljaj s orijentalnim predznakom. Obnovljen i prenamijenjen u heritage hotel, Maškovića Han pruža jedinstveno iskustvo povijesne tradicije obnovljene u ruhu modernog luksuza.

Uronite u srednjovjekovnu bajku i istražite mjesto susreta Orijenta i Mediterana kroz raznovrsnu kulturnu ponudu bogate povijesne baštine ovog kraja.

Heritage hotel Maškovića han

Što je heritage hotel?

Heritage hotel svjedok je prošlog vremena čija je svrha udahnuti novi život u građevine od izrazite kulturne i povijesne vrijednosti. Maškovića Han je kulturno-povijesna građevina koja svjedoči o burnoj prošlosti ovih krajeva poznatih kao mjesto susreta i sukoba Istoka i Zapada. Maškovića Han je poznat i kao europska najzapadnija građevina islamske arhitekture, a na svakom koraku odiše duhom orijentalne mističnosti.

Gradnja ovog zdanja koje se prostire na površini većoj od 3000 m2 započela je 1644. godine u vrijeme Kandijskog rata kada je ovim područjem vladalo Osmansko carstvo. Jusuf Mašković, visoki dostojanstvenik na turskom dvoru i admiral turske flote, započeo je gradnju s idejom stvaranja građevine koje će služiti kao svratište ali i kao njegova osobna ljetna rezidencija. Njegova izvorna ideja naime, nikada nije provedena do kraja, s obzirom da ga je 1646. godine smaknuo sam sultan.

Maškovića han islamska arhitektura

Danas Maškovića Han, spomenik kulture nulte kategorije, ponovno dobiva svoju izvornu namjenu te kao heritage hotel nudi iskustvo uranjanja u povijesno i kulturno bogatstvo koje sa sobom nosi orijentalnu priču.

Pravokutnog tlocrta, Maškovića Han osmišljen je kao srednjovjekovna osmanska utvrda, pa se na ulazu ističu karakteristični islamski oštri lukovi te fino klesani kameni blokovi unutar same građevine. U središtu se nalazi prostrani paviljon, šedrvan pod kojim je nekad stajala česma s vodom. Paviljon je okružen bočnim zgradama i hamamom, odnosno tradicionalnim turskim kupatilom, džamijom i konačištem.

Preuređen u skladu s tradicijskom namjenom i stilom gradnje, Heritage hotel Maškovića Han Vas poziva da budete dio srednjovjekovne priče i da istražite jedinstveno kulturno nasljeđe koje nudi. Svaka prostorija u hotelu predstavlja autentičan odraz islamske arhitekture vješto rekonstruirane i uklopljene u suvremeni šarm i standarde vrhunske ponude ovog heritage hotela.

Eksterijer Maškovića hana

Što doživjeti u Maškovića Hanu?

Heritage hotel Maškovića Han raspolaže s moderno uređenih 14 dvokrevetnih soba i 2 deluxe apartmana s kompletno opremljenim ensuite kupaonicama. Deset soba je opremljeno bračnim krevetima, a četiri raspolažu s razdvojenim twin krevetima. Sve sobe se nalaze u prizemlju te su uređene u skladu s izvornom gradnjom i originalnim kamenim zidovima. Posebno udobnu i romantičnu atmosferu pružaju dizajnerski drveni namještaj i popločani podovi.

Maškovića han interijer

Ovaj heritage hotel pored toga nudi i raznovrsnu ponudu koja će Vam priuštiti savršen odmor i maksimalno prepuštanje ugodnim trenucima. Osim restorana s vrhunskom ponudom specijaliteta ili wellnessa te masaže, u Maškovića Hanu ćete pronaći i suvenirnicu, muzej, vinoteku te arheološke iskopine turskog Hana. U vinoteci ćete naići na širok spektar raznovrsnih lokalnih vina i maslinovog ulja. Pored toga, heritage hotel u svojim prostorijama nudi organizaciju različitih evenata i vjenčanja.

Wellness vikend (jacuzzi, sauna)

Ukoliko za vikend želite pobjeći daleko od gradske vreve i užurbane svakodnevnice te se prepustiti trenucima užitka u društvu svojih najbližih, zasigurno će Vas oduševiti wellness ponuda ovog hotela koja uključuje jacuzzi i saunu a smještena je na mjestu originalnog hamama. Tradicionalno tursko kupatilo hamam imalo je prije svega obrednu namjenu čišćenja organizma, ali i socijalizacije te je uključivalo parnu kupelj, kupanje hladnom vodom i naposljetku masažu.

Wellness ponuda sauna

Danas, wellness ovog heritage hotela rekonstruira originalnu namjenu turskog hamama u moderno opremljenoj prostoriji s jacuzzijem i saunom. Osim relaksacije, povoljne karakteristike saune uključuju regeneraciju tijela i uma. Pored toga, ponuda uključuje i masažu koja će Vam omogućiti senzualno iskustvo povratka vlastitim osjetilima.

Organizacija evenata

Maškovića Han idealan je prostor za organizaciju različitih evenata koji svojim jedinstvenim interijerom i dizajnom stvara specifičan ambijent pružajući nezaboravno iskustvo za društvena događanja. Stilski uređen prostor, orijentalni štih i jedinstvena lokacija savršeno su mjesto za raznovrsne izložbe, dodjele nagrada, bankete ili vjenčanja.

Dvorište Maškovića hana

Pored toga, ovaj je prostor prikladan i za konferencije, poslovne sastanke, organizaciju team-buildinga ili internih edukacija koje će Vašem timu omogućiti specifičan kontekst i inspirativnu atmosferu za zajedničko druženje.

Konferencijska sala

Organizacija vjenčanja

Maškovića Han u svojoj ponudi ističe organizaciju vjenčanja. Za one koji se na ovaj dan žele osjećati uistinu posebnima, Maškovića Han je idealan odabir. Očaravajuće okruženje istočnjačke arhitekture unijet će dašak romantike, a srednjovjekovni ambijent učinit će ovaj dan uistinu posebnim. Prostor koji može ugostiti do 50 uzvanika prikladan je za stvaranje intimnog okruženja. Pritom će vrhunska gastronomska ponuda zaokružiti Vaše iskustvo jedinstvenim i originalnim okusima koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Organizacija vjenčanja

Restoran

Restoran u sklopu heritage hotela prava je oaza vrhunskih specijaliteta u kojima se sljubljuju istočnjački tradicionalni okusi i autohtona dalmatinska kuhinja. Nalazi se u jugozapadnom dijelu Hana na mjestu nekadašnje džamije. Ovaj izniman spoj autohtone kuhinje, orijentalnih okusa i najnovijih suvremenih gastronomskih specijaliteta nudi raznovrsnost u kojoj će uživati čak i oni najzahtjevnijeg nepca. Jelovnik je sastavljen od specijaliteta baziranih na autentičnim okusima ovog podneblja poput janjetine i sira koji se kombiniraju sa svježim povrćem iz obiteljskih gospodarstava.

Ponuda restorana

Osim tradicionalnog dalmatinskog pršuta ili carpacija od brancina, na bogatom jelovniku ovog restorana pronaći ćete i janjeću koljenicu te druge ukusne recepte koji ujedno predstavljaju rekonstrukciju tradicionalnih receptura ove mikrolokacije. Originalne kombinacije osuvremenjene najnovijim gastronomskim trendovima utjelovljene su u nazivu Cezar salate Maškovića Han, a orijentalne okuse moći ćete iskušati u jelima poput Izmir koftea.

Vanjska terasa restorana

Za potpun doživljaj, restoran nudi bogatu vinoteku sastavljenu od posebno odabranih sorti vina karakterističnih za ovaj kraj, kao i ostalih vrhunskih primjeraka dalmatinskih i istarskih vina.

Gdje se nalazi Maškovića Han?

Maškovića Han se nalazi u samom srcu Dalmacije, u mjestu Vrana tik do malog pomorskog mjesta Pakoštane. Povoljna lokacija i geografski položaj pružaju raznovrsnost turističke i kulturne ponude u kojoj možete uživati tijekom cijele godine.

Izvrsna prometna povezanost susjednih urbanih središta autocestom A1 i Jadranskom magistralom omogućuje Vam brz dolazak do lokacije. Primjerice, mjesto Pakoštane udaljeno je tek 9 km od Maškovića Hana. 11 km sjevernije se nalazi Biograd na Moru.

U neposrednoj blizini se nalaze Park prirode Vransko jezero te četiri nacionalna parka. Najbliži nacionalni park, NP Krka udaljen je tek 46 km od Maškovića Hana, a nudi uživanje u prirodnim ljepotama vodenih slapova. Na morskoj obali nalazi se i jedan od dragulja Jadrana, NP Kornati, skup od 89 otoka, otočića i hridi impresivne geografije.

Nacionalni park Kornati

Na sjeveru su i NP Paklenica te NP Plitvička jezera. Nedaleko od Paklenice nalazi se rijeka Zrmanja koja nudi nezaboravnu avanturu raftinga ili kajakinga na riječnim brzacima s organiziranim prijevozom iz susjednih mjesta. 

Osim prirodnim ljepotama kojima obiluje neposredna okolica Maškovića Hana, ovo je mjesto okruženo i urbanim središtima poput grada Zadra udaljenog 46 km prema sjeveru, Šibenika udaljenog 50 km južnije i nešto udaljenijeg Splita, administrativnog i kulturnog središta Dalmacije udaljenog 127 km.

Što vidjeti i posjetiti u blizini?

U blizini Maškovića Hana nalazi se Vransko jezero bogato prirodnim ljepotama, florom i faunom te raznovrsnim sadržajem za aktivan odmor.

Brojna dalmatinska mjesta poput Pakoštana, Vodica ili Biograda na Moru oduševit će Vas slikovitim ulicama i bogatom turističkom ponudom u ljetnim mjesecima. Ovdje se nalazi i tematsko zabavni Fun Park Biograd u čijim će avanturističkim vratolomijama zasigurno uživati oni najmlađi.

Osim toga, u blizini se nalaze i brojne vinarije koje će oduševiti sve ljubitelje vrhunskih domaćih sorti crnih, bijelih i rosé vina. Ovdje se nalazi i Gospodarstvo Roca u mjestu Stankovci koje, osim restorana, u svoju ponudu uključuje i proizvodnju te prodaju pršuta i domaćih proizvoda.

U urbanim središtima poput Zadra i Šibenika pronaći ćete široku kulturnu ponudu i mnoštvo kulturno-povijesnih spomenika od kojih neki datiraju u predantičko doba.

Vransko jezero

Park prirode Vransko jezero nalazi se u Sjevernoj Dalmaciji, sjeveroistočno od mjesta Pakoštane te predstavlja oazu neposrednog dodira s prirodom i svim čarima koje ona pruža. Vransko jezero je najveće prirodno jezero u Hrvatskoj, a ukupna površina parka prirode iznosi 57 km2. Samo jezero zauzima površinu nešto veću od 30 km2, njegova prosječna dubina je od 2 do 5 m, a duljina 13,6 km.

Raznolika flora i fauna privlači brojne ljubitelje prirodnih ljepota, a osim promatranja ptica i ribolova, Vransko jezero je idealno za biciklizam i duge šetnje na poučnim stazama za pješačenje. Na Vranskom jezeru nalazi se i vidikovac smješten na vrhu pod nazivom Kamenjak s kojeg se pruža prekrasna panorama na otočje Kornate, otok Murter te na obližnja mjesta.

Na obali Vranskog jezera također postoji kamp Vransko jezero Crkvine udaljen tek 3 km od morske obale koji svojim posjetiteljima omogućuje niz aktivnosti na otvorenom i u prirodi. Cijena ulaznice Parka prirode Vransko jezero uključuje ulaz na tri info centra: Kamenjak, Prosika i Crkvine te vrijedi čitav dan.

Promatranje ptica

Vrana je mjesto na kojem se nalazi i poseban Ornitološki rezervat koji se smatra jednim od najznačajnijih prirodnih područja okupljanja ptica u Hrvatskoj. Nalazi se na sjeverozapadnom dijelu Vranskog jezera te zauzima ukupnu površinu od 8,83 km2 u kojem stalno ili povremeno živi sveukupno 251 vrsta ptica zimovalica, gnjezdarica ili preletnica. U njemu se može pronaći oko 102 vrste ptica močvarica koje se ondje gnijezde, a među njima je i čaplja danguba, te ostale ugrožene vrste poput malog vranca kojemu je Vransko jezero ujedno i jedino gnjezdilište u Hrvatskoj.

Promatranje ptica Čaplja danguba

Za promatranje ptica idealno doba dana je rano jutro i kasno večer, a neizostavni alati koji su Vam potrebni za ovu aktivnost su dvogled, udobne čizme i kabanica. U ovu ornitološku avanturu se možete upustiti u pratnji vodiča koji će Vam otkriti sve tajne svijeta ptica ili pak sami u kojem će Vam slučaju trebati i priručnik za ptice te mali notes za upisivanje imena i vrsta ptica.

Ribolov

Vransko jezero je bogato slatkovodnom ali i morskom ribom te je idealno mjesto za sportski ribolov u netaknutoj prirodi. Dvije od 17 prisutnih vrsta su autohtone, to su jegulja i riječna babica, dok je većina drugih vrsta uneseno. Najbrojnija vrsta je babuška, a od morskih riba mogu se pronaći lubin, list, podlanica i druge. Od endemskih vrsta u Vranskom jezeru se nalazi jadranska crvenperka ili drlja.

Ribolov u Vranskom jezeru

Za sportski ribolov na Vranskom jezeru potrebna je ribolovna dozvola koja može biti dnevna, višednevna ili godišnja. U informacijama za ribiče pronaći ćete sve što je potrebno znati o lovostaju i cijenama ribolovnih dozvola. Ribičima su na raspolaganju jednosjedi ili dvosjedi koji se mogu iznajmiti u info centru.

Biciklistička staza

Ukoliko je biciklizam Vaša strast, Vransko jezero je pravo mjesto za Vas. Biciklističke staze koje se protežu na više od 50 km pružaju uživanje u prirodi na raznolikim dionicama prekrasnog i očaravajućeg pejzaža.

Jedna od najposjećenijih staza kreće iz mjesta Vrane kraj mjesne crkve te se proteže 20 km sve do malenog brda Majdan s kojeg se pruža prekrasna panorama na Ornitološki rezervat. Neizostavna mjesta na biciklističkoj stazi su i vidikovac Kamenjak te poluotok Babin škoj na kojem se mogu pronaći ostaci utvrde iz predantičkog vremena Liburna kao i stara mletačka stražarnica.

Vidikovac

Po sredini Vranskog jezera nalazi se i vidikovac Kamenjak, do kojeg se može doći jednom od brojnih pješačkih i biciklističkih staza. Prekrasan pogled koji ostavlja bez daha pruža panorama na najveće prirodno jezero u Hrvatskoj i obližnja mjesta poput Pirovca, Draga ili otoka Murtera i Kornata.

Na raspolaganju Vam je i teleskop kako biste maksimalno uživali u ovom nezaboravnom pogledu čiju ćete čar najbolje doživjeti u suton kada se odvija magična igra boja odsjaja sunca i vode. Na vidikovcu se nalazi i suvenirnica, informacijska tabla, veliki plato s klupama za odmor te kušaonica pršuta, sira i vina.

Poučne staze za pješačenje

Poučne staze raspoređene po čitavom Vranskom jezeru pružaju uvid u prirodno bogatstvo ovog mjesta koje je prirodno stanište brojnih zanimljivih biljnih i životinjskih vrsta. Primjerice, na poučnoj stazi Ptice Vranskog jezera saznat ćete sve o raznovrsnom svijetu ptica koje obitavaju u močvarnom području, a ovdje možete vidjeti i čaplju dangubu, zaštićenu vrstu koja je ujedno i zaštitni znak Vranskog jezera.

Na poučnoj stazi vidikovac Kamenjak imat ćete priliku saznati sve o povijesti i kulturnoj baštini te prirodnim značajkama Vranskog jezera. Ostale zanimljive poučne staze uključuju Poučnu botaničku stazu, Poučnu stazu o ribama i druge.

Pakoštane

Odmah do Vranskog jezera nalazi se maleno pomorsko mjesto Pakoštane, a okruženo je brojnim otocima i kristalno čistim Jadranskim morem. Slikovit krajobraz i mediteranske ulice Pakoštana u kojima kao da je vrijeme stalo, svojom razigranom jednostavnošću ostavljaju bez daha svakog posjetitelja koji se odluči provesti svoj odmor u ovom mjestu, a koje možete upoznati i preko Pakoštane live camera stranice.

Prekrasne plaže pružaju potpun doživljaj sunca i mora, a vrijeme u Pakoštanima u ljetnim je mjesecima idealno za kupanje, ronjenje i vodene sportove. Jedna od najpoznatijih plaža je Pine Beach Pakoštane, pješčana plaža idealna za odmor s obitelji na kojoj ćete pronaći raznovrstan sadržaj od bungalova, kamp kuća i restorana.

Vodeni sportovi su neizostavan dio morskog užitka, pa tako na ovoj plaži možete uživati u jedrenju, windsurfingu, kajakingu, vaterpolu i drugim sportovima poput odbojke na pijesku ili aerobiku. Za one najmlađe tu je i aquapark te raznovrsne animacije za djecu.

U Pakoštanima ćete moći doživjeti i jedinstvenu povijesnu vitešku tradiciju pod nazivom Dani vitezova vranskih koja se održava u ljetnim mjesecima te prikazuje povijesnu sliku Pakoštana i šireg područja.

Vitezovi vranski poznati su i kao čuvari bogate povijesti, a uključuju srednjovjekovnu priču o mjestu Vrana koje je u povijesti bio grad čuvar kraljevske krune, papinski posjed i sjedište hrvatskih banova. Ovaj nezaboravni povijesni spektakl koji se svake godine odvija po tri dana nudi prikaz vitezova, turnira, konjanika i žonglera te bogatu ponudu tradicionalnih receptura u kojima ćete uživati uz zvukove autentične srednjovjekovne glazbe.

Benkovac

Grad Benkovac udaljen je 12 km sjeverozapadno od Maškovića Hana, te je smješten na granici plodnog područja Ravnih kotara i krševite Bukovice. Benkovac ima dugu predantičku povijest, a arheološka nalazišta antičkih vila rustika mogu se pronaći na lokalitetima Ponaiti, Glogovac i Veleševo. U Benkovcu se nalazi i Zavičajni muzej Benkovac smješten u srednjovjekovnom Kaštelu Benković u kojem je sakupljena raznolika arheološka, etnološka i kulturno-povijesna građa šire regije.

Benkovac je zbog svoje povoljne geografske pozicije najpoznatiji kao poljoprivredna i stočarska meka čemu svjedoči i poznati Sajam u Benkovcu, jedan od najvećih i najstarijih sajmova u Hrvatskoj. Sajam koji ima stogodišnju povijest, svakog mjeseca okuplja brojne posjetitelje, trgovce, poljoprivrednike i obrtnike iz čitave Hrvatske te privlači svojom bogatom ponudom. Sajam se održava svakog 10-og u mjesecu, a u raznovrsnoj gastronomskoj ponudi, autohtonim i ručno izrađenim proizvodima iz svih regija Hrvatske svatko će pronaći nešto za sebe.

Benkovac je mjesto na kojem možete posjetiti i druga događanja poput Benkovac Vinfesta koji se odvija u ljetnim mjesecima te okuplja najbolje vinare iz Dalmacije. Ljeti se odvija i Festival češnjaka, specifičan sajam namijenjen ovoj zdravoj namirnici i neizostavnom začinu mnogih jela.

Utvrda Kličevica

U blizini Benkovca nalazi se i povijesni lokalitet, utvrda Kličevica koja datira u 15. stoljeće. Ovu impresivnu vojnu utvrdu izgradila je plemićka obitelj Kurjaković koja je imala bitnu ulogu u tadašnjem Hrvatsko-Ugarskom Kraljevstvu na mjestu tadašnje granice mletačke Dalmacije.

Biograd na Moru

Biograd na Moru povijesni je gradić na dalmatinskoj obali koji u ljetnim mjesecima vrvi životom i razigranim ritmom brojnih zanimljivih događanja. U povijesti poznat i kao jedan od prvih sjedišta hrvatskih kraljeva i biskupa u 11. stoljeću, kasnije postaje i prijestolnica hrvatskih vladara gdje je 1101. godine okrunjen hrvatsko-ugarski kralj Koloman.

Bogata kulturno-povijesna baština ovog grada zrcali se u sakralnim građevinama poput najstarije ranoromaničke crkve sv. Ante iz 13. st. ili bazilike sv. Ivana iz 11. st. Biograd na Moru je i nautička luka, a obližnji Kornatski arhipelag i Park prirode Telašćica na Dugom otoku do kojih se dolazi na organiziranim brodskim izletima iz samoga mjesta, neizostavne su lokacije za sve zaljubljenike u istraživanje morskih dubina i netaknute prirode dalmatinskih otoka.

Biograd na Moru

Vrijeme u Biogradu na Moru u ljetnim mjesecima je pritom najpogodnije za uživanje u prekrasnim plažama, te prepuštanje svim čarima sunca i mora. Najpoznatije plaže s mnoštvom sadržaja vodenih sportova su uvala Soline na južnom dijelu grada i na sjeveru uvala Bošana. U uvali Soline nalazi se i Kamp Park Soline koji na 15 ha zemljišta pruža smještaj za brojne kamp prikolice i šatore.

Biograd na Moru je i mjesto brojnih i raznovrsnih događanja poput Biograd Boat Showa, jednog od najvećih hrvatskih i srednjoeuropskih sajmova na moru. Ovdje ćete naići i na Festival uličnih svirača, jedinstvenu ljetnu manifestaciju punu šarma i romantičnih trenutaka. U blizini se nalazi i Fun Park Biograd, tematsko zabavni park koji će čitavoj obitelji pružiti nezaboravnu avanturu.

Zadar

U samom srcu Jadrana smješten je grad Zadar, kulturno-povijesno središte čija se bogata povijest nazire na svakom koraku starih gradskih ulica koje pričaju jednu posebnu priču o ovom drevnom gradu. Ono što Zadar izdvaja od drugih dalmatinskih gradova je najveći broj očuvanih kulturno-povijesnih spomenika, povijest stara više od 3000 godina te neizostavni zalazak sunca čija je čarolija ostavila bez daha čak i poznatog američkog redatelja Alfreda Hitchcocka koji je prilikom posjete Zadru izjavio kako ovaj grad ima najljepši zalazak sunca.

Stara gradska jezgra smještena je na poluotoku koji još uvijek čuva rimski raster pravilno raspoređenih ulica. Ono što trebate vidjeti u Zadru je i monumentalna crkva sv. Donata, jedan od najvrjednijih predromaničkih spomenika koji datira u 9. st. U Zadru su očuvani i brojni drugi spomenici sakralne umjetnosti poput katedrale sv. Stošije, crkve sv. Marije u čijem se benediktinskom samostanu nalazi i Stalna izložba crkvene umjetnosti, poznata i kao Zlato i srebro grada Zadra, riznica neprocjenjivo vrijednih primjeraka sakralnih umjetnina.

Neizostavna mjesta koja trebate posjetiti u Zadru su i suvremene instalacije pod nazivom Morske orgulje i Pozdrav suncu koji očaravaju prekrasnom igrom svjetla i boje te zvukovima morskih valova. Zadar u ljetnim mjesecima obiluje raznim kulturnim i društvenim manifestacijama, pa je događaj koji neizostavno morate posjetiti u Zadru i Noć punog miseca, tradicionalna manifestacija na kojoj ćete moći okusiti sve gastronomske specijalitete Zadra i okolice, te u obliku suvenira ponijeti sa sobom dio ovog magičnog grada.

Zadar

Zadar i okolica također obiluju raznovrsnom gastronomskom ponudom vrhunskih restorana i tradicionalnih konoba s izvornim dalmatinskim specijalitetima poput svježe morske ribe, plodova mora ili domaćeg pršuta i sira, primjerice restorani Dva ribara ili Pet bunara, te restoran Bruschetta koji se nalaze u samom centru grada.

Šibenik

Još jedan romantični grad na dalmatinskoj obali koji oduševljava svojom bogatom poviješću i mnoštvom kulturno-povijesnih spomenika je Šibenik. Šetajući uskim ulicama ovog grada doživjet ćete autentično iskustvo Mediterana kakav je nekad bio.

Zbog svoje monumentalnosti, ovaj je grad čak u tri navrata bio mjesto snimanja svjetski poznate serije Game of Thrones, a jedna od lokacija bila je i katedrala sv. Jakova. Pored katedrale sv. Jakova, najznačajnijeg spomenika iz 15. i 16. st. u Hrvatskoj, uvrštenog i na UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa, Šibenik je grad srednjovjekovnih utvrda poput tvrđave sv. Nikole ili tvrđave sv. Mihovila s koje se pruža prekrasna panorama na čitav šibenski arhipelag.

Šibenik je bio i dom Dražena Petrovića, jednog od najboljih hrvatskih i svjetskih košarkaša. U Šibeniku ćete osim u raznovrsnoj kulturnoj ponudi uživati u prekrasnim plažama i skrivenim uvalama poput plaže Banj, Guberina, uvala Minerska ili Škar. Na plaži Solaris nalazi se i Solaris Beach Resort na kojoj se nalazi i kamp sa širokom ponudom mobilnih kućica, parcelama te dodatnim sadržajem za cijelu obitelj. Tu je i zabavni aquapark koji najmlađima nudi neponovljivu vodenu avanturu, Adventure Minigolf te Dalmatinsko etno selo s autentičnom pričom Dalmacije i njezine tradicije.

Za sve one željne adrenalinskih aktivnosti, Šibenik nudi i Bungee Jumping iskustvo na šibenskom mostu visokom 40 metara. U šibenskom arhipelagu vrijedi posjetiti i otok Žirje, ujedno i jedini trajno naseljeni otok među šibenskim otocima. Netaknuta priroda i kristalno čisto Jadransko more pružaju iskustvo povratka prirodi i bijega od užurbane svakodnevice, a brojne prirodne špilje poput Golubnice, Male Jame ili Gradine na ovom otoku odvest će Vas u nezaboravnu morsku avanturu.

Vodice

Turističko središte pod nazivom Vodice smješteno sjeverno od Šibenika nudi brojne pogodnosti za uživanje u opuštajućim ljetnim trenucima i u raznolikoj turističkoj ponudi. Osim prekrasnih plaža i ugodne klime, Vodice nude mogućnost aktivnog odmora koji uključuje biciklizam, ronjenje, ribolov ili pak jedrenje.

Brojne plaže ovog slikovitog pomorskog mjesta smještene su u zaštićenim uvalama pružaju potpuno prepuštanje morskim čarima. Mnoge nude i dodatni sadržaj, primjerice Plava plaža sadrži restoran, beach bar, trgovinu, dječje igralište, stijene za penjanje ili odbojku na pijesku. Ostale zanimljive plaže idealne za obiteljski odmor su i plaža Vićevica, Mali dvor, Srima ili Imperial, a u Vodicama postoje i tri plaže na kojima je dozvoljeno kupanje pasa.

Ne propustite posjetiti i neki od tradicionalnih restorana s odličnom gastronomskom ponudom koja se temelji na autohtonim jelima ovog kraja poput maslinovog ulja, svježe ribe i domaćeg vina.

Vodice su i mjesto brojnih arheoloških nalazište poput Velike Mrdakovice iz predrimskog razdoblja koje se povezuje s liburnsko-rimskim naseljem pod nazivom Arauzona. Drugo zanimljivo nalazište pod nazivom Rakitnica spominje se prvi put početkom 14. st., a na ovom lokalitetu su pronađeni ostaci nekadašnjih kuća građenih u tradicionalnoj tehnici suhozida. U blizini se nalazi i otok Prvić, ribarski otočić koji danas broji ne više od 400 stanovnika i koji je u povijesti služio kao boravište šibenskih plemića.

Rafting Zrmanja

Adrenalinsko iskustvo raftinga po kanjonu rijeke Zrmanje, avantura je koja ostavlja bez daha čak i one najodvažnije. Kanjon rijeke Zrmanje dubok 200 metara bogat je spektakularnim vodopadima a na jednodnevnim izletima moći ćete uživati u 14 km dugoj stazi prepunoj kontrastnih brzaca i vodopada zbog čega je Zrmanja dobila naziv ljepotica i zvijer.

Prekrasan krajolik i očaravajuća ljepota prirode poziva Vas da se okušate u ovom nezaboravnom doživljaju. Cijene raftinga na Zrmanji variraju, a jednodnevni izleti uz pratnju iskusnih vodiča uključuju prijevoz, pripreme i upute za izlet, dodatnu opremu te piknik pauzu za ručak ispod prekrasnih vodopada. Cijena rafting Zrmanja iskustva također ovisi o duljini izleta, pa se možete upustiti na cjelodnevne izlete ili na kraće rute od par sati. Na Zrmanji možete uživati i u opuštenijoj vožnji kajakom, a najčešće polazište je Kaštel Žegarski, mjesto udaljeno sat vremena vožnje od Zadra ili Mićanovi dvori pokraj Kruševa.

Vinarije

U okolici se nalaze i brojne vinarije koje će oduševiti svakog istinskog vinoljupca. Dalmacija je poznata po tradicionalnom uzgoju i obradi vinove loze i masline, a brojne vinarije svjedoče o ovom drevnom zanatu koji danas predstavlja autentičnu sliku povijesti ovog kraja.

U blizini će se tako pronaći Vinarija Karaba u mjestu Pakoštane koja nudi vlastitu proizvodnju vina u obiteljskom podrumu. U Vinariji MasVin njeguje se pak proizvodnja vrhunskih sorti ekstra djevičanskog maslinovog ulja i stolnih maslina u različitim pripremama, potom proizvodnja vina iznimne kvalitete, te smokve i njihove prerađevine, još jednog tradicionalnog dalmatinskog proizvoda.

U Vinariji Benkovac pronaći će se top ponuda rosé vina, koje je ujedno i zaštitni znak ove vinarije, potom domaća rakija, kao i proizvodi od najfinijih vinskih destilata od kojih se proizvodi i europskih nagrađivani stari vinjak Glembay. U zadarskom zaleđu, u mjestu Nadin nalaze se Vinarija Škaulj i Vinarija Vrsaljko koja pak njeguje proizvodnju ponajboljih sorti bijelog i crnog vina uzgojenih i obrađenih prema ekološkim standardima.

U Petrčanima pokraj Zadra nalazi se popularna vinarija Kraljevski vinogradi. Smještena je na padinama iznad ovog pomorskog mjesta čija je geografska lokacija na kamenitom tlu s nagibom na jugozapad sa stalnim strujanjima zraka s juga i sjevera pogodovala proizvodnji vrhunskih sorti vina.