hr

EU projekt

Projekt „Obnova Maškovića hana i gospodarska revitalizacija mjesta Vrane“ sufinanciran je sredstvima Europske unije, a pripremljen je u Ministarstvu kulture Republike Hrvatske u suradnji s Općinom Pakoštane i mjestom Vrana.

Stupanjem na snagu Zakona o potvrđivanju Sporazuma o financiranju između Vlade Republike Hrvatske i Europske Komisije u vezi s nacionalnim programom za Hrvatsku (NN–Međunarodni ugovori br.:5; 04.08.2010.), Ministarstvu kulture su, u okviru programa IPA 2009 - komponenta pomoć u tranziciji i jačanje institucija, odobrena financijska sredstva za projekt ˝Obnova Maškovića hana i gospodarska revitalizacija mjesta Vrane˝. Odobrenju projekta prethodila je izrada pripremne dokumentacije u sklopu partnerskog projekta Ministarstva kulture, Europske komisije i Vijeća Europe: Joint Programme on the Integrated Rehabilitation project Plan/ Survey on the Architectural and Archeological Heritage - IRPP/ SAAH, izrada idejnog projekta i osnivanje Agencije Han kao upravljačkog tijela.

Ugovorena vrijednost projekta iznosila je 2.638.086,10 €, od čega su 75% EU sredstva, a 25% je nacionalno sufinanciranje (Ministarstvo kulture). Projekt se provodio kroz četiri ugovora: ugovor za izradu projektne i natječajne dokumentacije, ugovor za izvođenje radova obnove, ugovor za nadzor radova obnove i ugovor za izradu marketinškog plana Agencije Han i plana gospodarskog razvoja mjesta Vrana. Nositelj projekta bilo je Ministarstvo kulture, a krajnji korisnik općina Pakoštane.

Radovi obnove Maškovića hana završeni su 2014. godine. Po završetku radova obnove Agencija Han i Općina Pakoštane provodili su aktivnosti predviđene Marketinškim planom Agencije Han i Planom gospodarskog razvoja mjesta Vrana. Rezultat svih provedenih aktivnosti je obnovljeno kulturno dobro Maškovića han u punoj funkciji kao višenamjenski kompleks s hotelskim smještajem (četiri zvjezdice), restoranom, uredima Agencije Han, turističkim info punktom, izložbenim prostorom i prodajnim mjestima za autohtone proizvode. Otvorena su nova radna mjesta, poboljšana turistička i kulturna ponuda te stvoreni preduvjeti za gospodarski razvoj mjesta Vrane i općine Pakoštane.

EU projekt
Zašto nas posjetiti? Zašto posjetiti Maškovića Han u Dalmaciji (blizu Vranskog jezera)?