hr

Okruženje

Pakoštane

Pakoštane je malo dalmatinsko mjesto smješteno na vrlo neobičnoj lokaciji, tankoj kopnenoj prevlaci između Vranskog jezera i Jadranskog mora, pa mu neposredna blizina dvaju različitih svjetova, onog morskog i slatkovodnog, daje posebnu draž. U prošlosti Pakoštane je bilo tradicionalno dalmatinsko mjesto koje se bavilo poljoprivredom i ribarstvom, a danas se sve više orijentira na turizam pa je postalo omiljeno odredište za obiteljski odmor. Opuštajuća atmosfera mjesta, prekrasne plaže s kristalno čistim morem i otočiću blizini, bogata vegetacija, odlična ponuda smještaja i velik izbor konoba i restorana te brojne aktivnosti koje su na raspolaganju gostima razlozi su opravdane popularnosti Pakoštana među turistima. Konobe i restorani nude domaća jela spremljena po tradicionalnim dalmatinskim receptima, a može se uživati i u izvrsnom vinu pakoštanskog kraja. Neposredna blizina Vranskog jezera, te blizina gradova Šibenika, Biograda i Zadra te Nacionalnih parkova Krka, Kornati, Paklenica i Plitvička jezera pružaju priliku za odlične izlete i otkrivanje prirodne i kulturne baštine Hrvatske.

Biograd na Moru

Samo nekoliko kilometara zapadnije od Pakoštana nalazi se grad Biograd, mjesto duge i zanimljive povijesti. Stari dio grada nalazi se na malom polutoku dok su se noviji dijelovi postupno izgradili na okolnom kopnenom području i proširili gabarite mjesta. Okružen je uvalama Bošana i Soline, u sklopu kojih se nalaze prekrasne plaže. Nosi titulu hrvatskog kraljevskog grada, a prvi puta se spominje u 10. stoljeću, a u 11. stoljeću bio je sjedište hrvatskih kraljeva i biskupa te je u njemu okrunjen hrvatsko-ugarski kralj Koloman. Tijekom križarske opsade Zadra u njega se sklonilo izbjeglo zadarsko stanovništvo pa se zbog toga još naziva i Zara Vecchia. Danas je Biograd moderan gradić s važnom nautičkom i turističkom tradicijom. Turistički razvoj Biograd doživljava u 1. polovici 20. stoljeća kada e grade hoteli, a 70-ih godina gradi se i velika nautička marina, Marina Kornati. U Biogradu se također često održavaju i značajne domaće i strane manifestacije kao što je dodjela domaćih glazbenih nagrada Porin, međunarodni nautički sajam Biograd Boat show i brojni drugi.

Zadar

Stari hrvatski grad Zadar smješten je na sjeveru Dalmacije i upravno je i gospodarsko središte tog dijela regije. Povijest mu seže daleko u prošlost, a naselje iz kojeg se razvio današnji grad bila je rimska kolonija Iader koju su Rimljani osnovali kao grad za svoje umirovljene vojnike. Nakon doseljenja Hrvata Zadar se nastavlja razvijati kao glavni grad Dalmacije, a tu ulogu zadržat će do prve četvrtine 20. stoljeća. Danas je Zadar moderan i živahan grad te gospodarsko i turističko središte Sjeverne Dalmacije s brojnim zanimljivostima. Povijest i kulturna tradicija izviru na svakom koraku iz brojnih kamenih ulica i raskošnih crkava i palača, a mediteranski način života ovdje je itekako živ pa posjetitelji mogu uživati u brojnim izvrsnim restoranima, kafićima i noćnim klubovima ako i brojnim koncertima te ostalim događanjima koji se kroz cijelu godinu održavaju u Zadru. Tu su i moderne instalacije Pozdrav suncu i jedinstvene Morske orgulje koje su popularne ne samo među turistima, već i među lokalnim stanovništvom. Trgovački centri te brojni dućani svjetski poznatih brendova nude priliku za odličan shopping, a ljubitelji autohtonih suvenira i proizvoda također će doći na svoje jer Zadar obiluje malim trgovinama koje prodaju izvorne hrvatske proizvode.

Šibenik

Na pola puta između Zadra i Splita, smjestio se Šibenik, grad koji za razliku od većine dalmatinskih mjesta nema antičke početke već su ga osnovali Hrvati, a naziva se još i Krešimirovim gradom budući da se prvi puta spominje 1066. u darovnici kralja Petra Krešimira IV. Upravno je i gospodarsko središte Šibensko-kninske županije, a zadnjih desetak godina postaje i sve zanimljivije turističko odredište. Prekrasan stari dio grada, isprepleten mrežom kamenih ulica, kuća, skala i dvorova, sadržava katedralu Sv. Jakova, gotičko-renesansnu građevinu čiji je glavni dio osmislio i izveo slavni Juraj Dalmatinac. Atraktivne su i prelijepe tvrđave koje su nastale kao sustav zaštite grada pa ih svakako treba posjetiti. To su redom tvrđava sv. Mihovila, tvrđava sv. Ivana, Tvrđava sv. Nikole i Šubićevac. Tvrđava sv. Mihovila je preuređena i u njoj se organiziraju brojni koncerti domaćih i svjetskih izvođača te razna druga događanja kao što su izložbe i filmske projekcije pa je Šibenik postao neizostavna destinacija za sve ljubitelje dobre glazbe.

Nacionalni park Krka

U zaleđu Šibenika smjestio se Nacionalni park Krka koji obuhvaća gotovo čitavi tok istoimene rijeke. Park je najpoznatiji po brojnim slapovima koji su nastali formiranjem sedrenih barijera, a najpoznatiji i najveći je Skradinski buk u blizini Skradina. Sastoji se od niza manjih i veći slapova koji se preko jezeraca pretaču jedan u drugi, a u neposrednoj blizini se može i okupati što je prava poslastica ljeti. Osim njega, svakako valja posjetiti i Roški slap te slap Manojlovac. Prekrasna priroda i brojne biljne i životinjske vrste nisu jedine atrakcije Parka – od spomenika tu je franjevački samostan Visovac smješten na istoimenom otočiću te još uzvodnije manastir Krka. U sjevernom dijelu Parka nalaze se arheološki ostaci rimskog vojnog logora Burnum gdje se može vidjeti dosta dobro očuvan amfiteatar. Duž cijelog toka rijek, na povišenim mjestima, nalaze se ostaci brojnih utvrda koje su u prošlosti služile za nadgledanje čitavog ovog područja.

Nacionalni park Kornati

Ovaj otočni Park, smješten u akvatoriju između Šibenika i Zadra prava je atrakcija i prilika za izlet brodom. Kornatsko otočje sastoji se od stotinjak otoka, otočića i hridi od kojih je najveći Kornat po kojem je arhipelag i dobio ime. Kornati su popularni među nautičarima pa se u sklopu njih nalazi nekoliko marina i restorana u kojima se nude prvoklasna riblja i ostala jela. Danas Kornati nisu stalno naseljeni, no ostaci brojnih suhozida i male kuće koje su nekad služile kao sklonište, a danas su često preuređene za turistički najam, svjedoče o ljudskom prisustvu. Tu su i ostaci bizantske utvrde iz 6. stoljeća, kao i ostaci ranokršćanske crkve u njihovoj neposrednoj blizini, a nalaze se na otoku Kornatu. Kornati imaju i atraktivno podmorje pa su odlična destinacija i za sve ljubitelje ronjenja koji ga mogu istraživati u podvodnim turama koje organiziraju licencirani ronilački klubovi.

Nacionalni park Plitvička jezera

Najstariji nacionalni park u Hrvatskoj, Plitvička jezera, smješten je u susjednoj pokrajini Lici, a do njega se brzo može stići autoputom pa ga gosti koji dolaze u Dalmaciju jako često posjećuju. Park se sastoji od niske 16 jezera smaragdne i plave boje koja su međusobno povezana slapovima i kaskadama, a napajaju se vodom iz okolnih rječica i potoka. Nastala su formiranjem sedrenih barijera među šumovitim planinskim obroncima i jedna su od glavnih atrakcija Hrvatske. Veliki slap najveći je u zemlji, a visok je impresivnih 78 metara, a najveće i najdublje jezero je Kozjak. Flora i fauna su iznimno bogate, a među biljnim vrstama ističu se orhideje kojih na području Parka ima više od pedeset. Jezera i slapovi nisu jedina prirodna zanimljivost, tu su i brojne špilje koje nude uvid u podzemni svijet, a za posjetitelje su otvorene špilja Golubnjača i Šupljara.

Park prirode Vransko jezero

U sjevernom dijelu Dalmacije nalazi se Park prirode koji obuhvaća Vransko jezero, najveće slatkovodno jezero u Hrvatskoj, a smjestilo se tik uz more od kojeg ga dijeli tanka kopnena privlaka. U njemu se također nalazi i naš Maškovića Han, najzapadniji primjer turske civilne arhitekture. Područje jezera važno je stanište ptica močvarica koje su jedna od glavnih atrakcija Parka. Jezero ima bogat riblji fond pa privlači brojne ribolovce. Uz čitavo jezero uređene su brojne pješačke i biciklističke staze te drvene promatračnice. Park ima i planinarske staze, a posebno je atraktivan vidikovac Kamenjak s kojeg se pruža pogled na područje čitavog Parka, obalu, more i okolne otoke. Od ostalih spomenika je zanimljiv lokalitet Gradine, tj. ostaci benediktinskog samostana iz 9. stoljeća.

Park prirode Telašćica

U zadarskom arhipelagu nalazi se Dugi Otok na kojem se smjestio Park prirode Telašćica pa je kao i Kornati odlična prilika za izlet brodom. Riječ je o velikom zaljevu, najzaštićenijoj prirodnoj luci na Jadranu, pa je iznimno popularan među nautičarima. Uvala je toliko velika da se u njoj nalazi čak šest malih otoka od kojih je najmanji Taljurić koji svojim izgledom podsjeća na tanjur. S vanjske strane Parka nalaze se impresivni klifovi ili strmci, okomite stijene koje se obrušavaju u more s više od 180 metara visine i najviše su takvog tipa u Hrvatskoj. Još jedna zanimljivost Parka je slano jezero Mir koje ima veći salinitet nego okolno more. U blizini jezera nalazi se utočište magaraca pa se s ovim simpatičnim životinjama, simbolom Dalmacije, može podružiti i fotografirati.

Kličevica

Ova srednjovjekovna utvrda nalazi se kod sela Raštević nedaleko Benkovca, a nalazi se na povišenom platou iznad istoimene rječice. Utvrda je nastala nakon prodaje Dalmacije Mlečanima jer se ovo područje našlo na granici mletačke Dalmacije i Hrvatske pa je sagrađena kako bi se iz nje nadzirale hrvatske granice. Podigli su je hrvatski plemići Kurjakovići, a sama Kličevica dio je obrambenog sustava kojeg su sačinjavali brojni kašteli i utvrde. Mlečani ispočetka nisu odobravali izgradnju pa se s njom prestalo no nastavljena je 1457. zbog nadolazeće opasnosti od Turaka. U osmanskom osvajanju kula je pak pala u turske ruke, no oni je nisu naknadno modificirali već je zadržala izvorni izgled. Danas se osim same utvrde mogu vidjeti i ostaci fortifikacijskog zida koji prati vanjske zidove građevine.

Vrgada

Vrgada je mali otok nedaleko Pakoštana, koji se spominje već u srednjem vijeku budući da je služio kao točka za nadgledanje jadranskog pomorskog puta. Njegov arhipelag uključuje i 15 otočića koji su idealni za otkrivanje brodom. Sam otok je naseljen, prekriven gustom borovom šumom i ima prekrasne pješčane i šljunčane plaže te je idealna destinacija za opušten i miran odmor, a popularan je i među nautičarima. Na otoku nema ni automobila pa je mir uistinu zajamčen.

Čelinka

Iznad mjesta Drage nalazi se vidikovac Čelinka odakle se pruža predivan pogled na otoke Vrgadu i Kornate te mjesto Drage i Pakoštane s jedne, te na Vransko jezero s druge strane. Na brdu na kojem se vidikovac nalazi smjestili su se i ostaci prapovijesne gradine, gdje su nekoć obitavali jedni od prvih stanovnika ovog kraja.

Prosika

Na najjužnijem dijelu Vranskog jezera nalazi se uski kanal, poveznica jezera s Jadranskim morem, koji je prokopan 1770. godine kako bi se izvršila melioracija zaraslog močvarnog Vranskog polja. Prvotni kanal bio je širok 4 metra i poprilično plitak pa je naknadnim radovima u 20. stoljeću proširen na 8 metara i neznatno produbljen. Danas se na početku kanala na jezerskoj strani nalazi uređen prostor s lučicom za privez brodova i ribarskom kućicom iz 19. stoljeća koja je obnovljena i sačuvala je svoj izvorni izgled tradicionalne dalmatinske kamene arhitekture te služi kako info centar za posjetitelje Parka prirode.

Kamenjak

Sa sjeverne strane Vranskog jezera, na vrhu brda koje se izdiže iznad srednjeg dijela jezera, nalazi se uređeni vidikovac i info centar Kamenjak odakle se pruža očaravajući pogled na cijelo jezero, obalu i okolne otoke. Na vidikovcu se nalaze dva spojena objekta, izgrađena u tradicionalnom dalmatinskom stilu, veliki plato s klupama i panoramskim teleskopom pa se može lijepo odmoriti i nesmetano uživati u pogledu. Postavljene su i table s brojnim informacijama pa posjetitelji mogu saznati mnoštvo informacija o vranskom kraju, a u info centru se mogu preuzeti karte i saznati bilo koje dodatne informacije. Na vidikovcu se nalaze i suvenirnica te konoba koja nudi domaće dalmatinske specijalitete.

Ornitološka staza “Ptice Vranskoga jezera“

Ova drvena poučna staza odlična je prilika za odlazak u edukativnu šetnju - nalazi se na samom Vranskom jezeru, u ornitološkom rezervatu i cijelom njenom dužinom postavljene su poučne table s podacima o pticama koje obitavaju na jezeru, njihovim staništima, hranilištima i brojnim drugim zanimljivostima, a pogled se pruža na jezero i njegove tršćake. Na početku staze nalazi se info centar Crkvine gdje se mogu kupiti suveniri i unajmiti dalekozor s kojim se može još bolje uživati pogledu na jezero i brojne ptičje vrste.

Zašto nas posjetiti? Zašto posjetiti Maškovića Han u Dalmaciji (blizu Vranskog jezera)?