hr

Nove vještine, nove mogućnosti (01.03.2019.)

Besplatni program osposobljavanja

 

BESPLATNI PROGRAMI

OSPOSOBLJAVANJA ZA POSLOVE

BARMENA/SOMMELIERA, CONCIERGE-A, I

PRIPREMATELJA MEDITERANSKE KUHINJE

Pučko otvoreno učilište Obzor u suradnji s partnerima Agencija Han

Vrana, F-tours International d.o.o. i H.L. Dvorac d.o.o. provodi

projekt „Nove vještine – nove mogućnosti“ u sklopu kojeg su razvijeni

suvremeni programi osposobljavanja integrirani s praksom.

Programi su namijenjeni nezaposlenim osobama mlađim od 25

godina i starijim od 54 godine s minimalno završenom osnovnom

školom a provoditi će se na području Splitsko-dalmatinske i

Zadarske županije:

1. Program osposobljavanja za poslove concierge-a,

2. Program osposobljavanja za poslove barmena/sommeliera,

3. Program osposobljavanja za priprematelja/icu tradicionalne

mediteranske kuhinje s modernim odmakom i utjecajem

osmanske kuhinje,

4. Program osposobljavanja za priprematelja/icu tradicionalne

mediteranske kuhinje sa suvremenim odmakom i utjecajem

antičke kulture.

Početak programa: 1. ožujka 2019.

Mjesto održavanja teorijske nastave:

❖ Pučko otvoreno učilište Obzor, Kopilica 21a, Split

Mjesto održavanja praktične nastave:

❖ Heritage hotel Martinis Marchi, Put Sv. Nikole 51, Maslinica,

Šolta

❖ Heritage Hotel Mašković Han,Vrana Marina 1, Vrana

23211 Pakoštane,

❖ Pub Fabrique, Trg Franje Tudmana 3, 21000 Split,

❖ Terminal F, Obala Lazareta 3, 21000 Split

U sklopu praktične nastave uključen je studijski obilazak lokalnih

uzgajivača hrane te gastroprezentacije . Nakon završetka programa

moguće je i zapošljavanje u spomenutim objektima.

Opći cilj projekta je doprinijeti zapošljavanju nezaposlenih osoba na

području Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije kroz pohađanje

suvremenih obrazovnih programa u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Zainteresirani se mogu prijaviti putem online prijavnice na našoj

web stranici ili e-maila: info@ucilisteobzor.com ili na broj

telefona 099/291-6095, pri čemu je potrebno navesti sljedeće

podatke: ime i prezime, kontakt, godine i odabrani program.

Više informacija o projektu dostupno je na web stranici

www.ucilisteobzor.com

Projekt „Nove vještine – nove mogućnosti“, sufinanciran od strane

Europskog socijalnog fonda, provodi Pučko otvoreno učilište Obzor u

partnerstvu s tvrtkama F-tours International d.o.o. i H.L. Dvorac d.o.o. te

Agencijom Han Vrana. Ukupna vrijednost projekta je 1.769.028,00 HRK

(100% bespovratnih sredstava), a vrijeme provedbe je od 10. svibnja 2018.

do 10. rujna 2019. godine.

 

Programi osposobljavanja iz područja turizma i ugostiteljstva Osnovni podaci:

Trajanje programa: 120 nastavnih sati ( 40 sati teorijske nastave, 80 sati praktične nastave), 17 radnih dana.

Teorijska nastava: u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Obzor na adresi Kopilica 21a, Split

Praktična nastava: u ugostiteljskim objektima Martinis Marchi (Otok Šolta), Mašković Han (Pakoštane) ili F-group (Split), ovisno o odabranom programu

Dodatne pogodnosti: pokriveni troškovi prijevoza i noćenja, liječničkog i sanitarnog pregleda, izdavanja sanitarne iskaznice, priručnik iz odabranog područja, radna odjeća i obuća, gastroprezentacije na lokacijama: Maškovića Han, Martinis Marchi i Fabrique / Terminal F, studijski obilazak lokalnih proizvođača hrane u Splitu i Zadru, završna konferencija.

Programi osposobljavanja:

1. Program osposobljavanja za poslove concierge-a

2. Program osposobljavanja za poslove u zanimanju barmen i sommelier

3. Program osposobljavanja za priprematelja/icu tradicionalne mediteranske kuhinje s modernim odmakom i utjecajem osmanske kuhinje

4. Program osposobljavanja za priprematelja/icu tradicionalne mediteranske kuhinje sa suvremenim odmakom i utjecajem antičke kulture

Preduvjet za upis programa: nezaposlene osobe mlađe od 25 godina te nezaposlene osobe starije od 54 godine.

1. Program osposobljavanja za poslove concierge-a

Vrijeme provedbe: ožujak 2019.

Nastavni plan i program uključuje sljedeće cjeline:

1. Organizacija poslovanja poduzeća

2. Marketing u turizmu

3. Zaštita na radu

4. Praktična nastava

• Organizacija poslovanja poduzeća –Prijemni odjel, Rezervacije, Cjenik hotelskih usluga, Voucher, Prijam i prijava gosta, Poslovi pri dolasku gosta, Hotelska iskaznica, Poslovi za vrijeme boravka gosta, Pružanje raznovrsnih usluga gostima, Oprema i uređaji na prijemnom odjelu, Specifičnosti rada na prijemnom odjelu, Radna mjesta, Ponašanje i etika zaposlenih, radna odjeća i higijena zaposlenih, Dokumentacija na prijemnom odjelu, Rječnik hotelske terminologije, Provjera znanja

• Marketing u turizmu –Upravljanje marketingom (pojam marketinga), Marketing kao poslovna koncepcija, Turističko tržište, Poslovne orijentacije, Segmentacija i odabir ciljanih tržišta, Specifičnosti marketinga u turizmu, Specifičnosti turističkog proizvoda i instrumenti marketinga, Područja primjene marketinga u turizmu, Primjeri dobre prakse, Marketinško okruženje, Turističke potrebe i motivacija, Ponašanje potrošača u turizmu, Elementi marketinškog spleta, Turistički proizvod, Prodaja i distribucija, Promocija u turizmu, Planiranje marketinga, Proces marketinškog planiranja, Marketinške strategije, provjera znanja

• Praktična nastava – nakon odslušanog teorijskog dijela nastave polaznici se upućuju na obavljanje praktičnog dijela nastave u ugostiteljski objekt s kojim Ustanova ima sklopljen ugovor o suradnji.

Literatura:

„Concierge – priručnik za program osposobljavanja, priručnik Učilišta izrađen za potrebe provedbe programa osposobljavanja za poslove concierge-a

Materijalni uvjeti:

Teorijska nastava izvoditi će se na adresi Koplilica 21a u Splitu.

Praktična nastava organizirana je u objektu Martinis Marchi na adresi put Sv. Nikole 51, Maslinica, Otok Šolta.

2. Program osposobljavanja za poslove u zanimanju barmen i sommelier

Predviđeno vrijeme provedbe: ožujak 2019.

Nastavni plan i program uključuje sljedeće cjeline:

1. Osnove barskog poslovanja

2. Vrste i sastojci barskih pića

3. Radni nastup i priprema barskih mješavina

4. Osnove sommelierstva

5. Osnove proizvodnje i njege vina

6. Posluživanje i određivanje kvalitete vina

7. Higijena i zaštita na radu

• Praktična nastava – nakon odslušanog teorijskog dijela nastave polaznici se upućuju na obavljanje praktičnog dijela nastave u ugostiteljski objekt s kojim Ustanova ima sklopljen ugovor o suradnji. Nastavna cjelina obuhvaća: osnove higijene i zaštite na radu, organizacija i rad u baru, barske mješavine, osnove o vinu, proizvodnja i njega vina,posluživanje i određivanje kvalitete vina, završni radovi pripreme i posluživanja vina

Literatura:

„Barmen & sommelier –priručnik Učilišta izrađen za potrebe provedbe programa osposobljavanja za poslove u zanimanju barmen i sommelier

Materijalni uvjeti:

Teorijska nastava izvoditi će se na adresi Koplilica 21a u Splitu.

Praktična nastava organizirana je u objektima Martinis Marchi (Otok Šolta), Mašković Han (Pakoštane) ili Fabrique i Terminal F (Split)

3. Program osposobljavanja za priprematelja/icu tradicionalne mediteranske kuhinje s modernim odmakom i utjecajem osmanske kuhinje

Predviđeno vrijeme provedbe: ožujak 2019.

Nastavni plan i program uključuje sljedeće cjeline:

1. Higijenski uvjeti za rad s hranom

2. Namirnice u kuharstvu

3. Kuhinja

4. Osnove pripreme namirnica

5. Osnove kuharstva

6. Zaštita na radu i zaštita od požara

7. Praktična nastava

• Praktična nastava obuhvaća: održavanje higijene kuhinjskog prostora, upotreba kuhinjskog posuđa i alata, pranje i čišćenje namirnica, odabir svježeg voća i povrća, skladištenje namirnica, rukovanje kuhinjskim uređajima, tehnološki proces obrade namirnica, osnovna termička obrada namirnica, priprema različitih vrsta zajutraka, sudjelovanje u spravljanju osnova jela, pripremanje osnovnih hladnih i toplih predjela, asistiranje kod pripremanja bistrih i gustih juha, priprema jednostavnih priloga i vcariva od povrća, dekoriranje i spravljanje salata, pripremanje i ukrašavanje osnovnih desertnih jela, pridržavanje mjera zaštite na radu i zaštite od požara

Literatura:

„Mediteranska & osmanska kuhinja – priručnik za osposobljavanje za jednostavne poslove u kuharstvu, priručnik Učilišta izrađen za potrebe provedbe programa osposobljavanja za poslove priprematelja/ice tradicionalne mediteranske kuhinje s modernim odmakom i utjecajem osmanske kuhinje

Materijalni uvjeti:

Teorijska nastava izvoditi će se na adresi Koplilica 21a u Splitu.

Praktična nastava organizirana je u objektu Mašković Han, Vrana Marina 1, Vrana, 23211 Pakoštane

4. Program osposobljavanja za priprematelja/icu tradicionalne mediteranske kuhinje sa suvremenim odmakom i utjecajem antičke kulture

Predviđeno vrijeme provedbe: ožujak 2019.

Nastavni plan i program uključuje sljedeće cjeline:

1. Higijenski uvjeti za rad s hranom

2. Namirnice u kuharstvu

3. Kuhinja

4. Osnove pripreme namirnica

5. Osnove kuharstva

6. Zaštita na radu i zaštita od požara

7. Praktična nastava

• Praktična nastava obuhvaća: održavanje higijene kuhinjskog prostora, upotreba kuhinjskog posuđa i alata, pranje i čišćenje namirnica, odabir svježeg voća i povrća, skladištenje namirnica, rukovanje kuhinjskim uređajima, tehnološki proces obrade namirnica, osnovna termička obrada namirnica, priprema različitih vrsta zajutraka, sudjelovanje u spravljanju osnova jela, pripremanje osnovnih hladnih i toplih predjela, asistiranje kod pripremanja bistrih i gustih juha, priprema jednostavnih priloga i vcariva od povrća, dekoriranje i spravljanje salata, pripremanje i ukrašavanje osnovnih desertnih jela, pridržavanje mjera zaštite na radu i zaštite od požara

Literatura:

„Mediteranska & antička kuhinja – priručnik za osposobljavanje za jednostavne poslove u kuharstvu, priručnik Učilišta izrađen za potrebe provedbe programa osposobljavanja za poslove priprematelja/ice tradicionalne mediteranske kuhinje sa suvremenim odmakom i utjecajem antičke kulture

Materijalni uvjeti:

Teorijska nastava izvoditi će se na adresi Koplilica 21a u Splitu.

Praktična nastava organizirana je u objektu Martinis Marchi na adresi put Sv. Nikole 51, Maslinica, Otok Šolta.